TOPLA VODA

Arhiva - /PRI/VIĐENJA Arhiva

Ima jedna navika, i ne samo kod naših političara i ne od jučer, koja bi se mogla svesti na onu "kako svijet počinje od njih", naravno kad se domognu vlasti, vrhova i svih blagodati, ali ponekad i muka koje iz njih proizlaze. Ako ne vjerujete, potrudite se i zaključit ćete – obični ili neobični, u našem slučaju hrvatski čovjek, sastoji se zapravo od tri čovjeka i to onoga prije vlasti, onoga u vlasti i onoga poslije vlasti. Ne kaže se tek tako "daj mu vlast pa ćeš vidjeti kakav je". "Čovjek prije vlasti", političke, ali možebitno i neke druge, najčešće je, reklo bi se fin, umiljat, dobar, ma kako dobrota bila rastezljiv pojam, druželjubiv, dostupan i sve tako. "Čovjek na ili pri vlasti", opet političke, ali možebitno i neke druge, najčešće je ohol, bahat, arogantan, precijenjen, nervozan, pa čak i rastrojen, nedostupan, zaboravljiv na prijatelje i pamtljiv na neprijatelje i sve tako. "Čovjek poslije vlasti", dakle gubitnik, ili bilo kakav drugi, povratnik je u "društvo gubitnika", jalan, svatko mu je kriv za njegove muke ili neostvarene planove, on nimalo, jada se svakome i svačemu, čudi se kako to da nije vječno na ili bar pri vlasti i sve tako. Sve u svemu, tri čovjeka u jednom, u ovoj, što smo stariji, sve kraćoj ovozemaljskoj misiji.

Nerijetko se čudim koliko smo se precijenili, držimo da puno ili sve znamo o svemu i svačemu. najčešće smo oholi i arogantni prema neistomišljenicima, ne volimo slobodu osim vlastite, ne volimo ni demokraciju, ni slobodno tržište, ni konkurenciju ni kakav-takav red, stalno nešto tražimo i slabo se /po/krećemo, čekamo nekoga ili nešto. A nije baš malo ni onih koji bi nametnuli neki svoj, najčešće mali svijet ili monopol mimo političke ili ekonomske demokracije, koje uzgred nisu idealne ali boljih nema, u mojem poimanju koliko-toliko podnošljivog svijeta. Primjerice, vrijednost demokracije nije u blaćenju i klevetanju onoga drugog, neistomišljenika, a kod nas se i ne samo kod nas, upravo tako shvaća demokracija. To je negacija imalo razvijenije demokracije i možda čak to i nije toliko veliki problem koliko u neshvaćanju da se tako "gradi" nezdravo društvo, "bolesna" ekonomija, apatija i depresija. Po ne znam koji put ću ponoviti i dalje ću ponavljati da je lako mrziti, ali nije nimalo lako voljeti i tu je riječ o našim lijenim mozgovima na koje se lako mržnja "lijepi", ali ne i ljubav. Mržnja, jal i usporedbe razaraju ljudsku dušu, nije to nikakva moja umotvorina, ali ne zavaravajmo se, ima i podosta onih koji "udobno" žive i s razorenom dušom.  

Malo je onih koji odabiru teži životni put, a puno više onih koji bi na "prečac" do svojih životnih ciljeva, koji kad se dostignu, prestaju, ali postavljaju se novi i tako unedogled. Siguran sam u jedno, a to je da su jači karakteri oni koji su odabrali teži životni put od onih kojih su odabrali "prečac" ili žive život na granici biljke. Neki općeprihvaćeni moral i postojan karakter imaju skupu cijenu i malo je tko od nas spreman platiti i to mi se čini čak i prirodnim. Mi naprosto kao da ne želimo biti gospodari svoje sudbine, povjeravamo je, ovako ili onako drugima, vjerujemo u moć države i političara, a zaboravljamo da ni oni nisu ništa drugo nego naša "slika i prilika". Nikad se i nigdje nitko nije prometnuo u političke i slične vrhove ako nije bio "slika i prilika" onih "ispod sebe", svejedno je li riječ o demokraciji ili diktaturi. Ne mogu dokučiti koliko se to išćuđavamo i kudimo one "gori", ne priznajući nikad sebi da bi zapravo bili isti, ako ne i još gori od njih. Ima posvuda i obične i neobične čeljadi koja bi uklanjala sve prepreke, uključujući i drugu čeljad i najgrubljim metodama samo da se domognu vrhova, suspendirali bi demokraciju i slobodu drugima i drugačijima. A neprekidno vam tvrdim da nam ovome svijetu i tu kod nas za svakoga ima mjesta "pod suncem" i to ne stajaćeg, pa i sada kada i nije baš najbolje. Opasne su priče o lošem narodu ili narodima kao takvim, još su opasnije takozvane generalizacije i u biti rasističke teorije kojima se ništa ne može objasniti, ali može nanijeti golema šteta, kako nas povijest uči, ali malo tko od nas je i nauči. Opasna je i misao koja kaže "kako bi znali kamo idemo i što hoćemo, moramo znati odakle dolazi i što smo". To bi značilo da dijete obalnog radnika ili dokera mora biti obalni radnik ili doker i ništa drugo, dijete pravnika pravnik i ništa drugo, dijete siromašnog siromašak, i sve tako. Time se sputavaju daroviti i htijući, kojih ima među svima i održavaju nedaroviti i inertni i takvo društvo ili narod slabih je perspektiva i dokaza ima koliko hoćete. Uvijek se oduševljavam "nepredviđeno" uspješnim i onima koji se hrabro opiru konvencijama, u biti licemjerju.

Pa ako je, kako uočavam sve više, Amerika, liberalni kapitalizam, demokracija i njezin sustav vrijednost sve omraženiji pred naletom kolektivističkih ideologija, za mene je ona i dalje ideal, odnosno tip istinski otvorenog društva i slobode, unatoč golemoj krizi koja je potresa posljednjih godina. Volim vidjeti pravu osobu na pravom mjestu bez obzira na svu njegovu "drukčijost" i uvijek se razočaram kad uočim krivu osobu na pravom mjestu. Volim "protočna" društva po vertikali i horizontali, dinamičnu, pokretjivu i htijuću čeljad koja nema vremena "zabadati nos" u tuđe pjate, koja se o svom, a ne o tuđem jadu "zabavila" i koja želi popraviti ionako nikad savršen svijet. A Amerika, Europa već manje, sve to je i danas i nitko ne može izvući nikakve koristi od njezine možebitne propasti. Vjerujem u političke i društvene sustave koji su se potvrdili, makar su posljednjih godina u krizi, poput demokratskog kapitalizma, a ne vjerujem u političke i društvene sustave koji se nikad nisu potvrdili, stalno "proizvodeći" sirotinju i mržnju, makar na papiru djeluju jako zavodljivo, poput socijalizma. Nekad sam posve drugačije razmišljao, zapravo obratno, ali sam činjenično došao do zaključka da nisam dobro razmišljao. I to može svatko, samo ako se koncentrira na ono što hoće, za svoje i opće dobro.

HNB tečajna lista

18.09.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,197879
CHF CHF
1
6,744301
GBP GBP
1
8,318959
USD USD
1
6,707571
EUR EUR
1
7,389731
$ Odabir valute
= Odabir valute