TREĆI ČOVJEK

Arhiva - /PRI/VIĐENJA Arhiva

Još jednom ću ponoviti. Poslije svega, nazovite to kako hoćete, a samo su "tupoglavci" dosljedni, kako reče možda i najveći Amerikanac svih vremena, Ralph Waldo Emerson, miliji su mi zagovornici liberalnog kapitalizma, demokracije, ljudskih sloboda i prava i neprijatelji bilo kakvih totalitarizama, dakle fašizma, nacizma i komunizma, kolektivističkih ideologija, religijskih fundamentalizama, zatvorenog društva i kojekakvih, osobito kulturnih monopola. I puno mi je draža čeljad "unatoč" ili "usprkos", oni "nepredviđeni" i nekonvencionalni, oni koji su odabrali teži životni put i na njemu istrajali. Nisu mi mrski ni svi ostali, moglo bi se reći da je to i većina, to je taj realitet, razumijem njihov strah, pa i predrasude, možda i ne znaju da je to loše i za njih same, ali opet i to shvaćam i prihvaćam. Sve dobro što je došlo na ovome svijetu, a nije to samo moje mišljenje, nego i od puno većih i najvećih umova, došlo je od manjina, ovakvih i onakvih i to mi se, na temelju vlastitog iskustva čini prirodnim. Motivacija i volja onoga koji je uskraćen u nečemu, a to jesu manjine, puno je veća od onoga koji nije uskraćen u ničemu. To je općepoznato, mnoga umjetnička djela "vrve" tim hrabrim, postojanim i beskompromisnim likovima, nerijetko neshvatljivim, teškim i čudnovatim u vremenu u kojemu su živjeli i djelovali, čak i prognanim i izopćenim, ali nakon i možda i puno, puno godina ipak su shvaćeni, ali zapravo nikad i prihvaćeni. Jer da su prihvaćeni, meni se čini da bi ovaj svijet puno bolje "izgledao" i možda se ne bi svodio na onu frazu da je ovaj svijet najbolji od svih poznatih svjetova.

Ne znam što se vama događa, ali meni se čini kako se ne može živ ostati od ove buke i galame, moram reći i goleme većine običnog i neobičnog puka, kojemu kao da ništa nije po volji, ta većina djeluje razočarano, iznevjerenih očekivanja i nada, uvjerena od vještih ili manje vještih političkih i socijalnih manipulatora da se formom mijenja suština po sebi, da je za sve krivac ne onaj drugi, nego treći i kad pomislim, zapravo najteže je biti taj treći. Dakle, taj treći je neprijatelj moga neprijatelja, jer neprijatelj moga neprijatelja zapravo je "moj" prijatelj i uočavam to svakodnevno. Čini se nerijetko i nevjerojatnim s kojom lakoćom se pokreću ništa drugo nego hajke na drugačije i "treće", kakva se sve nimalo duhovita, ali i stereotipna, dosadna i neinventivna retorika i gard rabi pri tome. Pa ništa nije ni u tome čudno. U dobu straha i neizvjesnosti u kojemu živimo, bježimo u kolektive, skupine, stranke i monopole. Nekad su se gradili kameni miri, a odavno se već grade i mnogi su već duhovni miri izgrađeni. A ne volim nikakve mire ili zidine, pa neka su i turističke atrakcije, volim "prozračnost, protočnost i preglednost", pozitivan način razmišljanja, optimizam, makar i hinjeni i svega toga kao da ponestaje. Ne zavaravajmo se, ništa se u ljudskoj duši nije promijenilo otkako je svijeta i vijeka, svi su problemi i sva pitanja, od ljubavi do mržnje, stalno na "dnevnom redu". Iako naravno u materijalnom smislu nije tako, zapravo je puno bolje, negdje manje, negdje više. Svijet siromašnih i prezrenih čini mi se vedrijim, optimističnijim i "ljudskijim" od svijeta bogatih, moćnih i kako se ispostavlja nezaustavljivo pohlepnih, pa čak i frustrirajućih. Čini mi se da sve te podjele među ljudima imaju manje korijena u različitim političkim opcijama, vjeri ili imovnom stanju i da sve one proizlaze iz različitih stilova života. Nekoga iritira "ćeif", što bi rekli povijesno nemili Turci, a drugi uživaju baš u "ćeifu", dakle vlastitoj mirnoći i duhovnom skladu, lišenih materijalnih mjerila i vrijednosti.

Posljednjih godina "in" je biti antiamerikanac, antiliberal, antikapitalist, antiglobalist, kolektivist, nacionalist i tako redom, a "out" biti individualist, "svjetski čovjek", demokrat, "pravdoljubac", poduzetnik, realist, kozmopolit i opet tako redom. Začuđujuće je s kojom se energijom ne samo brane, nego i zazivaju kolektivistički, pa i totalitaristički, nedemokratski sustavi i njihovi zagovornici i vođe, koji su i u ne tako davnoj prošlosti donijeli neizmjerljivo zlo većini i duhovno i materijalno. A još je čudnije kakvoj se poruzi i mržnji izvrgavaju liberalni, demokratski i slobodarski sustavi i njihovi hrabri zagovornici i vođe, iako je svakome tko želi razvidno da ovaj ipak puno ljepši svijet od onoga jučer materijalno, a donekle i duhovno nije ništa drugo nego posljedica učinkovitosti upravo takvih sustava, koji polaze od čovjeka kao jedinstvenog i neponovljivog bića i najveće vrijednosti. Ne može se stvoriti zdravo društvo i država koja ne počiva jednakim početnim mogućnostima za sve svoje građane, koje ne stvaraju ozračje u kojemu će snažiti osobno samopouzdanje, optimizam i vjera u pozitivan ishod. Zacijelo je ukinuto robovlasništvo, to se zna, ali kako s pravom kaže Friedrich Hayek još i prije tri četvrtine stoljeća mi smo zapravo na putu u novo ropstvo. Jer, ropstvo znači ne živjeti svoj život, nego živjeti, ako je to uopće život, po uzusima i volji drugih, neprestance u egzistencijalnom strahu. Tragikomično je primjerice, da pripadnik bilo koje političke stranke, mora po liniji "demokratskog centralizma" poradi "straha od letenja" mrziti ili ukloniti od sebe i svoju rodbinu, prijatelje i "drukčije", makar je svjestan da nema nikakvog uporišta za tu mržnju ili otklon. Mi smo ustvari vrlo često bjegunci od sebe, ne želimo imati posla sa sobom i hoćemo biti što sličniji, ako ne i posve isti kakva je većina, odnosno okruženje oko nas. A ono malo "bjegunaca u sebe" nisu ništa drugo za većinu nego čudaci ili luđaci. Koliko sam stigao pročitati ili na neki drugi način saznati, svi uspješniji na duhovnom ili materijalnom planu diljem svijeta po tim kriterijima bili su čudaci ili luđaci i baš zbog toga što su bili takvi kakvi su bili, dostigli su vrhove. Nema čvrstih pravila ni putova ni za uspjeh ni za neuspjeh, makar se stalno trudimo cjelokupan naš život ili život drugih "strpati" u neka čvrsta pravila i "utabane" putove. Zapravo sve ozbiljnije i dragocjenije što nam se događa, odstupanje je od čvrstih pravila i "skretanje" s najčešće nametnute nam životne "trase". I dobro je da je tako i u tome je ljepota življenja, pa čak i u toj izvjesnosti da je sve neizvjesno. Na kraju, i biti onaj treći...

HNB tečajna lista

17.11.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,205324
CHF CHF
1
6,815049
GBP GBP
1
8,679919
USD USD
1
6,743963
EUR EUR
1
7,435219
$ Odabir valute
= Odabir valute