/NE/MOGUĆ IZBOR

Arhiva - /PRI/VIĐENJA Arhiva

Najprije, ono što će se čeljadi ponuditi, nazovimo ih to nekim viđenjima Grada Dubrovnika i oni koji su se upustili u tu trku za mrvu ili koru lokalne vlasti, boljega nema. Ako i ima, o čemu je besmisleno bilo što i raspravljati, to se neće pojaviti na lokalnom političkom tržištu i jednostavno ne postoji ništa bolje a da bi prošlo surovu demokratsku proceduru, koja će i ovaj put biti sve, samo ne racionalna. Ne može se, dragi ili manje dragi, ali nikad mrski, moji, o nekima navodno boljima koji jednostavno ne istrčavaju na politički teren, na upuštaju se u tu grubu, rekao bih čak u pojedinim istupima i životinjsku utakmicu za vlast i moć. Da bi se u bilo čemu uspjelo mora se prije svega imati volja za uspjehom, potom koncentracija, pa tek onda pamet i na kraju poštenje. Tko "niti piri, niti viri" slabih je izgleda. A tko se već upusti u bitku za vlast, mora lijepo izgledati, biti uvjerljiv, pripadati nekoj od kolektivističkih ideologija, biti dio većinske nacije, vjere i svjetonazora, pa tek onda sve ono što je po meni najvažnije, a to je znanje, strpljenje, upornost, odlučnost i beskompromisnost. Evo skice ili prijedloga moje malenkosti, koja više nikad neće biti na nikakvim kandidatskim listama za veći ili manji komadić /su/vlasti tu po Gradu i koja bi kad bi prošla jamačno na bolje promijenila sliku Grada koji spava, možda ne u četiri, ali sigurno u idućih desetak godina, jer to je proces. Dakle:

1) Kako je Srđ naš, dakle i moj, trebalo bi omogućiti u cijelosti realizaciju projekta Golf Park Dubrovnik u svim predviđenim gabaritima i početi ga izvoditi čim prije. Uvjet je samo jedan: da ulagači daju čvrsta jamstva Gradu Dubrovniku kako će se projekt od A do Ž i realizirati, s planiranim iznosom ulaganja od 1.15 milijardi eura, do zadnjeg eura. Ukoliko ulagač odustane od izgradnje, razliku od izgrađenog do neizgrađenog do zadnjeg eura isplatiti Gradu.

2) Odbaciti projekt Hidroelektrana Ombla s obzirom na nedvojbeno štetne ekološke, ali i ekonomske posljedice. I inače se niti jedan privatni ulagač ne bi upustio u projekt ovakvog tipa. Ovdje je i dodatni problem što je ulagač HEP, monopolni i državni poduzetnik i što će u takvim okolnostima negativne ekonomske posljedice snositi krajnji potrošači, a niti Grad Dubrovnik ima barem i granične koristi.

3) Društvo za zaštitu dubrovačke starine vratiti posve u okrilje Grada Dubrovnika, uključujući prihode, upravljanje i sve što ide s tim u vezi. Dubrovačke starine najvrijedniji su gospodarski resurs, vlasništvo su svih građana posredstvom Grada Dubrovnika kao jedinice lokalne samouprave, svidjela se nekome ova ili ona vlast.

4) Zakladu Blaga djela vratiti posve u okrilje Grada Dubrovnika, uključujući prihode, upravljanje i sve što ide s tim u vezi. Ako tako mora biti po postojećem zakonu, taj zakon treba, kao i svaki drugi primjenjivati dok je na snazi i pokrenuti postupak izmjene Zakona o zakladama na način da utjecaj Grada Dubrovnika bude presudan.

5) Do kraja raščistiti financijski status Garaže na Ilijinoj Glavici, pokrenuti sve istražne i sudske radnje i procesuirati sve one koji su nanijeli štetu gradskom proračunu od najmanje 8 milijuna eura kolika je razlika između stvarnih i lažno prikazanih troškova gradnje toga inače neophodnog infrastrukturnog objekta.

6) Posve rekonstruirati i depolizitizirati gradsku upravu, učiniti je modernom, stručnom, brzom i učinkovitom na način da se otpusti barem 50% tehno-ekonomskog viška i zaposliti stručne i voljne ljude, bez obzira na godine i dati im stimulativnu plaću, bez ikakvih kriterija političke podobnosti i sl. Sve ono što gradska uprava ne može ili je preskupo raditi raditi, osigurati da se to radi po outsourcing konceptu.

7) Sve što je navedeno u prethodnoj točki odnosi se i na komunalna društva i ustanove u vlasništvu Grada Dubrovnika kako bi sve usluge iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave bile funkcionalne, djelotvorne i troškovno podnošljive.

8) Prodati vlasničke udjele Grada Dubrovnika u svim trgovačkim društvima koja nisu od značaja za djelovanje lokalne samouprave i koje su čisto tržišnog karaktera.

9) Svim sredstvima onemogućiti depresivcima, pesimistima i bezvoljnim da na bilo koji način utječu na radne procese i odlučivanje u gradskim stvarima. Mora im se dati do znanja da su oni tu da provode politiku i zakone a ne da je tumače i određuju i zbog toga ne smiju imati nikakve privilegije ni bolji status od ostalog radnog puka.

10) Dovršiti u idućih par godina sve započete, ali ne i do kraja ostvarene projekte, bez obzira tko je njihov pokretač, lijevi, desni ili srednji. Zna se točno što treba činiti u Gradu i za Grad, nema tu više ni prostora ni vremena ni potrebe za bilo kakvim vizijama, strategijama i planovima i lamentiranja i zavođenja na te mnogima milozvučne i naoko umne riječi.

11) Omogućiti, koliko je to u nadležnosti Grada Dubrovnika, svim htijućima, bez obzira na možebitnu različitost u izgledu, svjetonazoru, karakternim crtama i sl. uspon u profesionalnom razvoju i posve depolitizirati ono što se može i mora depolizirati.

12) Koliko je to u nadležnosti Grada Dubrovnika, a sutra i na razini države, uvesti dokazano uspješna rješenja za zdravo društvo, zdravu ekonomiju, suzbijanje svakog oblika diskriminacije po raznim temeljima, a to su demokratski kapitalizam, slobodno tržište, zaštita ljudskih prava, socijalna zaštita koja neće preći u manipulaciju i u kojem će svaki čovjek biti gospodar svoje sudbine i nitko neće s više razine ograničavati ga u onome za što ima sposobnosti, volje i snage. Zdrav i bogat pojedinac koristan je i sebi i svakome drugome i neće odnijeti u grob cijelo svoje znanje i imanje. Ne može se ostvariti javni interes bez istodobnog privatnog interesa i slobodnog poduzetništva.

Naravno, ne postoji takav gradonačelnički kandidat niti kandidacijska lista za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika koji će po svim točkama dijeliti moje razmišljanje, ali bi jamačno bilo optimalno opredijeliti se za one koji imaju barem slične ili približne ideje, volju i znanje za provesti ih. Vjerujem kako ne postoji bolji put buđenja i progresa Grada koji, sve u svemu spava već i više od dva desetljeća i u kojemu svatko onaj koji se "drzne" bilo što pokrenuti i promijeniti dovodi se u vezu s korupcijom, kriminalom ili kako se to u ono doba zvalo, političkom i inom nepodobnošću. Moramo se otrijezniti od vlastite precijenjenosti, uvažavati ljudsko dostojanstvo, ne sijati strah od bogatih pojedinaca, shvatiti i prihvatiti da se stalno novi razvojni izazovi ne mogu rješavati starim i dokazano promašenim rješenjima i suočiti se s činjenicom da svaki brand, makar to bio i Dubrovnik treba održavati i obogaćivati. Sve ostalo je stagnacija i regres, ma koliko nam god to teško palo.

HNB tečajna lista

17.11.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,205324
CHF CHF
1
6,815049
GBP GBP
1
8,679919
USD USD
1
6,743963
EUR EUR
1
7,435219
$ Odabir valute
= Odabir valute