TEREZA BUCONIĆ GOVIĆ

Dubrovnik - Ljudi

 

buconigovi

 

Tereza Buconić Gović /1951./ zacijelo je najznačajnija suvremena dubrovačka književnica. U svojim, uglavnom kratkim pričama opisuje duhovnu i materijalnu baštinu dubrovačkog kraja, najčešće zavičajne Rijeke dubrovačke. Teme su uglavnom život, običaji i karakteri iz daljnje i bliže dubrovačke prošlosti i tradicije. Od naoko beznačajnih stvari, ljudi i detalja Tereza je stvorila brojne slikovite, rječite i pamtljive priče, vraćajući nas u vlastito djetinjstvo i zavičaj i podsjećajući nas na prolaznost, ali i zaborav.

Možda je Eta Rehak, u recenziji "Zavičajnih priča", najbolje opisala bit lirske proze Tereze Buconić Gović. "...Terezino zapažanje zaustavlja se na malim, naoko beznačajnim uporabnim predmetima, na pojavama i predmetnim detaljima, na poslovima i usputnim oznakama svakodnevnog života Rijeke dubrovačke. Ona poput marljivog mozaičara brižljivo slaže kamenčiće svojih zapažanja koji se očituju znakovima. Ti znakovi pokrivaju ukupnost življenja pa se preobražaj njihov prati u nizu asocijacija koje tvore priču. Drugim riječima: s razine osjetilnog projicira svoj svijet u sferu duhovnog, pa tako objedinjen postaje svjedokom ukupnosti trajanja i postojanja. Svaka crtica nije ništa drugo nego neka od varijanti raznih postaja životnog puta. U tome i leži originalnost i svježina Terezinog pisanja..."

Knjige: "Šetnja kroz stare dubrovačke vrtove", "Slike i legende Rijeke dubrovačke", "Priče oko popreta" I i II, "Dubrovački krajolici", "Dubrovačke povijesne minijature" I i II, "Zavičajne priče", "Dubrovačke crkvice".

2009-08-05

Bajro Sarić

HNB tečajna lista

23.10.2019
Srednji
JPY JPY
100
6,144365
CHF CHF
1
6,747814
GBP GBP
1
8,630215
USD USD
1
6,672112
EUR EUR
1
7,434067
$ Odabir valute
= Odabir valute